Előadók

AE project
(Norvégia)
Sörgyár
Május 07. / 15:30 - 17:00

website
video
A zenekar neve Æ – vagy AE, ha norvégiai otthonából, a sarkköri sziget, Træna földjéről európai körútra indul. Trænán az AE mellett hallgatag halászok, partra vetett tengerészek és elveszett lelkek élnek. Zenéjük a sziget állandóan változó, a mániás depresszióhoz hasonlatos atmoszféráját idézi meg: csapongó, de nem teljesen beteg. Költői, mégis érthető. Zakatoló, de nem feltétlenül pusztító.
A legkietlenebb vidékeket is bűvkörbe vonja néha a napsugár, ahogyan finoman megérinti a zord szirteket. Az AE csapata kedves emberekből áll, akik bort és vért isznak a sarki angyalok koponyáiból. Íme, a sűrű, akusztikus sarkvidéki pop új hulláma.

Árnyjátékok
Eva Meyer-Keller (Németország)
Központi színház tér
Május 08. / 17:00 - 19:00

website
Az árnyék él, legalábbis Eva Meyer-Keller produkciójában, sőt túlnő rajtunk. A német projektben a gyerekkori árnyjátékok elevenednek meg, amelyeknek egyszerre válhatunk nézőivé és résztvevőivé. A játékosok hétköznapi tárgyakból építhetnek „installációkat”, a nézők pedig az építés folyamatát és az építményeket fehér lepedőre vetülő árnyakként láthatják. És meglátjuk, nem érdemes megijedni a saját árnyékunktól.

Aztán Pécset
Réaltympanica (Románia)
Központi színház tér
Május 07. / 17:00 - 18:00
Május 08. / 16:00 - 17:00

website
Három élő közvetítés. Három játékos. Három város: Berlin, Kolozsvár és Caminha. Egy helyszín: Pécs.
A réaltympanica társulat egy izgalmas városi küzdelemre hívja Önt. Az alkotók németországi, romániai és portugáliai szülővárosaik egy-egy jellegzetes színterét építik fel Pécsett, ahol a forgatás zajlik. Az egyes játékosok, videotelefonnal felfegyverkezve, élőben jelentkeznek majd saját csapatuknál, akik pedig a térkép és szövegkönyv birtokában segítik őket, hogy rátaláljanak a megfelelő helyszínekre, emberekre, megvilágításra, díszletre és cselekményre.
Európa és az európaiak újragondolva.
Valós időben, valódi emberekkel.

Beertourist
Wunderbaum (Hollandia)
Szabadtéri és rendhagyó helyszínek
Május 06. / 19:00 - 20:00
Május 07. / 22:00 - 23:00

website
Helyszínspecifikus új Európa vízió sörrel. A holland formáció két színésze Kelet-Európába látogató angol futballdrukkereket alakít, akik arrogáns és agresszív megjegyzésekkel illetik az egyetlen hatalmas kocsmának látott országot. Figurájuk azonban bárkinek ismerős lehet, mert távolról sem csupán a brit „sör-turisták” karikatúrája, hanem kritikus szatíra az Európai Unióról. Az előadást a színészek minden esetben az adott ország állapotára adaptálják. Magyar vagyok és turista! Ez lehet erre az estére a jelszavunk.

Boef & de Gelogeerde Aap
(Hollandia)
Sörgyár
Május 08. / 22:30 - 00:00

website
video
A dubstepben és grime-ban utazó duó, amely egy ismert holland közmondásból alakította ki a nevét, Hollandia déli tartományait sikerrel rajzolta fel a világ zenei térképére. A néhány hónapja megjelent – ingyenes – albumukkal bejárták az ország klubjait, hogy hírét vigyék a poétikus hip-hop és masszív dubstep ütemek vegyítésével megalkotott koktéljuk erejének. Koncertjeik egyre nagyobb közönséget vonzanak, sokan megbabonázva követik őket helyszínről helyszínre. A hip-hop emeltszintű tézisei Hollandiából.

Casio Tone
Real Pelágio (Portugália)
Központi színház tér
Május 08. / 21:30

Lassan a testtel, de biztosan. Sílvia Real szavak nélküli, úgynevezett fizikai színházi előadással szórakoztatja és gondolkodtatja el a közönségét. Projektje keretében megalkotta Miss Domicília figuráját, a valódi házinő alakját, aki egy szűk szobában éli magányos, ám cseppet sem egyoldalú vagy unalmas életét. A társ nélküli ember életéről szóló keserédes komédiában a képregények világa és Jacques Tati filmjei köszönnek vissza.

Chicks on Speed
(Németország)
Nagyszínpad
Május 07. / 19:15 - 20:15

website
video
Gyorsított csirkék és egyszerű ritmusok találkozása a színpadon. Az 1997-ben, Münchenben összeállt kalózvérű formáció tagjai a Képzőművészeti Akadémiáról ismerték egymást, ahol kiállításokat és illegális partikat szerveztek, és meghökkentő, igen kaotikus, a punk világát idéző koncertekkel léptek fel. Az erős vizualitást és meglepő zeneiséget ötvöző CoS tagjai, amellett, hogy számos kis- és nagylemezt megjelentettek már, képzőművészként is aktív alkotók maradtak. Most Európa zenei térképére kenik fel magukat.

Cirkusz

Május 07. - Május 08.

website
A hollandiai Tilburgben működő Cirkusz- és Előadóművészeti Akadémia (Fontys AcaPA) cirkuszi előadásokat hoz létre köztereken. A fellépő művészek organikusan használják az  épített környezetet, a nézők pedig újraértelmezik a köztér funkcióját. A Hollandiában tanuló 16 művészpalánta 8 európai országot képvisel.

Coco Bryce
(Hollandia)
Sörgyár
Május 08. / 22:30 - 00:00

website
Mágikus pillanatok, repetitív elektronikus zenére, vagyis acidhouse diszkó. A Trainspotting írója Irvine Welsh másik, Acidhouse című regényéből készült The Acid House című film címadó mixét is ez a holland Dj „szerezte”, és az ebből készült klip hangulata – amelyben az ismét egy lúzert játszó Even Bremner hallucinációit láthatjuk - nagyjából előre is vetíti az itteni parti hangulatot. Húzós és tornamutatványos, úgyhogy mindenki vigyen magával törülközőt.

Copy & Paste
(Svájc)
Sörgyár
Május 07. / 23:30 - 01:00

website
video
Elektronikus örömgimnasztika, nem csak fiataloknak. A karakteres electro-trash-pop duó 2006-ban Bernből indult, ahol bemutatkozó albumuk Disco Romance címmel jelent meg és aratott sikert. A mintegy félszáz – svájci, németországi és ausztriai – fellépésből álló turné alatt is sokat formálódott a C&P zenei világa, amely mostanra részletgazdag, és kifinomult lett. Remixeik számos stílust ötvöznek, a vendégművészekkel készült felvételek pedig további zenei határokat hágnak át.

Dance Guerilla
Jelena Kostic (Hollandia)
Szabadtéri és rendhagyó helyszínek
Május 08. / 19:30 - 20:30
Május 08. / 18:30 - 19:00

website
Bokorból, padlórésekből kiugró táncosok. A projekt ­– ahogy címe is sugallja – gyors, váratlan tánc-akciókkal lepi meg a fesztivál közönségét, ugyanakkor a „táncgerillák” a város bármelyik pontján felbukkanhatnak. Akcióikba minden esetben beépítik a választott helyszín jellegzetességeit. Kérjük ne vigyázzanak értékeikre, azok csak gyarapodhatnak a táncbanditák akciói nyomán.

Electric Alleycat
(Hollandia)
Sörgyár
Május 07. / 17:45 - 19:00

website
video
Érdekes zenei szélsőségek a mélyföldről. Hollandia új electropop-úthengerét egy szuggesztív díva, Jeditah van der Meulen vezeti, mögötte két megszállott ifjú – Joeri és Erik – szolgáltatja a dobhártyaszaggató alapokat. A finom, szinte éteri részleteket acélos gitár-riffek és szintetizátor-folyamok zúzzák szét. Ez a meghökkentő zenekar sikerrel szerepelt a legnagyobb holland tehetségkutatókon és fesztiválokon, Magyarországra pedig immár második alkalommal látogatnak el.

Globalibre
(Hollandia)
Sörgyár
Május 08. / 23:50

website
video
A techno riviéra elköltözött. Kedves hallgatóink és nézőink, kössék fel a táncgatyát, mert az utazó, blogger Dj team holland szekciójában most a ghetto-techtől, a hipster-rappen, az elektro-soul-on, a dupstepen át a nu-jazzig minden előfordulhat. Nem lesz rövid trip, de hamar elszalad. Jó szórakozást, jó lazítást!

Incubate

Május 08.
website
Incubate Az Incubate fesztivál minden évben a független kultúra ünnepe. A széles programkínálatban, amelyben zenei produkciók, kortárstánc-bemutatók, filmek és képzőművészeti kiállítások szerepelnek, kiemelten kapnak helyet a merész, újító szemléletű alkotók. 2010 szeptemberében Tilburg városa ad otthont a fesztivál több mint 200 produkciójának. A palettán az elektronikus zenétől a free dzsesszig, a street art akcióktól a táncelőadásokig számtalan izgalmas művészeti program várja az érdeklődőket. Hogy csak néhányat említsünk a tavalyi programból, Hermann Nitsch vizuális performanszai mellett olyan fiatal tehetségek mutatkoztak be, mint Liselotte de Groot, aki ma már a modern popkultúra kérdéseit boncolgató fotóművész, bár karrierjét DJ-ként kezdte. A zenei paletta is hasonlóan friss és valtozatos volt, rajta a dubstep/grime új csillaga, a Boef en de Gelogeerde Aap, a ghettotech herceg, JD Umb, de a hágai death metal zenekar, a Nox is. A vetítések, kiállítások, performanszok és koncertek mellett az Incubate gondolatébresztő előadás-sorozatot is szervezett, amely a kultúra területén vizsgálta az innováció szerepét. A Europe Mania fesztivál egyik színpada május 8-án kínálja az Incubate egy metszetét, benne zenei programokkal (Coco Bryce, Sonido del Principe, JD Umb, Globalibre, Boef en de Gelogeerde Aap), táncszínházzal, egy különleges plakát-projekttel és a rotterdami videóművész, Hester Scheurwater bemutatójával.
Irie Maffia
(Magyarország)
Nagyszínpad
Május 08. / 17:15 - 18:45

website
video
Alapvetően jamaikai hangulatú örömzene, sok hazai, szubkulturális őrülettel. Alig telt el néhány év 2005-ös megalakulása óta, és az Irie Maffia az egyik legjobb és nem utolsó sorban legtöbb tagú magyar koncertzenekarrá nőtte ki magát. Szellemesen ötvözik a dancehall, reggae, a hiphop, a rock és a funk stílusokat, és kiváló frontemberek – mint a ghánai-magyar énekes-beszélő Sena, MC Columbo vagy a lírikus katasztrófákat kedvelő MC Busa – gondoskodnak az élő koncertek felfokozott hangulatáról. Közönségkedvenc számaikat fáradhatatlanul játsszák a szubkulturális és mainstream rádiók, a magyar Music TV szavazásán pedig bejutottak az öt legjobb magyar zenekar közé az MTV European Music Awards Local Hero versenyében. Sound System mutációik is fölöttéb sikeresek és népszerűek.

Jazzanova live! featuring Paul Randolph
(Németország)
Nagyszínpad
Május 07. / 15:30 - 16:30

website
video
Minden, ami a lemezjátszón kifér. Notórius visszatérőnek számít hazánkban a nu-jazz alapbandája, amelynek zenészei most is megpörgetik a sörgyár népét biztosan. A megazenekar, amelynek neve egy berlini DJ/producer társaságot jelöl, 1995-ben alakult és a nu-jazz mellett, a chillout és a jazz house stílusok egyik legfontosabb képviselője is. Igen keresett remix-készítők – a kilencvenes évek végén megjelent bemutatkozó albumuk óta olyan sztárokkal dolgoztak együtt, mint Roy Ayers, az Incognito vagy a Koop. Élő produkció lesz, nem valami egyszerű gép diszkó, ebben biztosak lehetünk.

sdfsdfsd
John Chopper Harris
(Svédország)
Sátor
Május 07. / 16:00 - 17:00

website
video
Pszeudo-emlékzenekar a hideg északról. A karcos garázsrock skandináv csillagainak névadója John Harris néven született az ír hegyek között. Kamaszkorában útra kelt, évekig utcazenészként dolgozott Koppenhágában, majd Stockholmba költözött, ahol elismert dzsessz-zenész vált belőle. A nyolcvanas évek közepén egyszerűen nyoma veszett, négy keresztgyermeke pedig hangszert ragadott, és azóta is aktív koncertezéssel tisztelegnek a nagy előd emléke előtt. Mi pedig erre fogunk táncolni most és észre sem fogjuk venni, hogy Skandinávia nem egy trópusi vidék.

Junkie XL
(Hollandia)
Nagyszínpad
Május 08. / 19:15 - 20:15

website
video
Élő zenei performansz kütyükkel. A holland zenész, remixer és egyszemélyes zenekar Tom Holkenborg, számos hangszeren játszik, de a szintetizátorok világában érzi igazán otthon magát. A kilencvenes évek közepén producerként segítette feltörekvő holland new wave és indusztrálrock-zenekarok karrierjét, de szakmai kapcsolatba került a Sepultura és a Dog Eat Dog legénységével is. Első önálló projektjeit az ezredforduló táján indította el, melyek során olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Dave Gahan vagy Robert Smith. Remixeket készített Britney Spears, Michael Bublé, a Coldplay és a Rammstein számaiból, emellett videójátékokhoz és számítógépes játékokhoz és filmekhez ír zenét. Most mindenből csöpögtet egy keveset.

Kollektíva
(Magyarország)
Sörgyár
Május 07. / 22:00 - 23:30

website
video
A sötétebb, gótikus-elektronikus és elektro-punk zenék mentén verbuválódott budapesti DJ-szekta nagyobb tömegeket megmozgató partikon, kisebb pinceklubokban, progresszív divatbemutatókon, sőt exkluzív szállodai fogadásokon egyaránt megállja a helyét. 2007-ben indították klubest-sorozatukat a Trafó Bár Tangóban, ahol havonta egy-egy zenekart vagy DJ-t hívtak vendégül a hazai vagy szomszédos országbeli electro-szcéna képviselői közül. Hamarosan maguk is átlépték az országhatárt, és egyre erősödő szakmai kapcsolatrendszerük nyomán nemzetközi sztárfellépőket is rendszeresen Magyarországra tudnak csábítani.

Le Corps Mince de Francoise
(Finnország)
Sátor
Május 07. / 21:15 - 22:15

website
video
Rénszarvas-vadító elektronikus tánczene egy 2007-ben alakult finn csapattól, amely komoly ismertségre tett szert már első fellépései nyomán. Az interneten – különösen a közösségi oldalakon – futótűzként terjedtek el energikus electropop-számaik, miközben olyan vezető orgánumok méltatták a zenekart, mint a The Guardian vagy a New Musical Express.

Longital
(Szlovákia)
Sátor
Május 08. / 16:00 - 17:00

website
video
Finom és laza elektronika Szlovákiából. Az alternatív electro zenekar Daniel Salontay és Shina Lo (Jana Lokšenincová) projektje, kiegészülve egy bizonyos Xi-ni-dim „művésznevű” taggal, aki nem egy személy, hanem egy laptop és egy groove-box házasítása, amely a dobalapokat és szekvenciákat szolgáltatja. Daniel énekel és – néha egy vonó segítségével – gitározik, míg Shina bundnélküli basszusgitáron játszik és szirén hangon vokálozik. Saját megfogalmazásuk szerint a Longital zenéje „ambient hatások, elektronika, kelet-európai ütemek és egy csipet pszichedélia elegye”. A duó az évek során kiadott három lemezt, keresztül-kasul turnézta Európát és egy jól sikerült Ableton-remixével még a Coldcut figyelmét is felkeltette.

Mala Vita
(Hollandia)
Nagyszínpad
Május 07. / 17:15 - 18:45

website
video
Hamisítatlan XXI. századi cigányzenei forradalmárok, akik a határok nélküli muzsika elkötelezettjei. Zenei világukat a dinamikus balkáni dallamok, Latin-Amerika tüzes ritmusai és a sötét nápolyi sikátoroktól ihletett szövegek alkotják. A hat zenész más és más ország és kultúra képviselője, de együttes játékukban ezek a színek igazán izgalmas örvénnyé állnak össze. A zenekar Európa számtalan klubjában és fesztiválján fellépett már, és a koncertjeikre jellemző tomboló életöröm minden bizonnyal a pécsi közönséget is megtornáztatja. A marokkói raptől a balkáni punkig minden benne lesz a nagy kulturális kohóban és énekelnek olaszul, szerbhorvátul, angolul, spanyolul meg franciául is.

Mirabilia
(Észtország)
Sátor
Május 08. / 17:30 - 18:30

website
video
Tradíció és modernitás a Baltikumból. Az észt Holger Loodus – korábban a Dallas gitárosa és dalszerzője – 2004-ben alapította meg új zenekarát. Log In Eye címmel megjelent első lemezük a pszichedelikus folk-pop világába repíti a hallgatót. Az albumon az észt független zenei szcéna ismert figurái működtek közre.

2009-ben négy tagúra bővült a zenekar és ezzel még több pszicehedelikus felhangot nyert a produkció. Új lemezen dolgoznak épp.

Mitch & Mitch
(Lengyelország)
Sátor
Május 07. / 17:45 - 19:00

website
Egy zenekar, amelyben minenkit Mitch-nek hívnak. Őrült Mitch, James Boned Mitch, Mad Mitch és a többiek a lengyel független szcéna ismert zenészei álnéven, és 2002-ben Varsóban alapították a zenekarukat. Szentpétervártól Nantes-ig jelentős európai fesztiválokon jelentek meg, majd a közelmúltban a korábbi négyesfogat öt új taggal – fúvósszekcióval és vibrafonnal – egészült  ki. Zenéjük, a tagok számával egyenes arányban egyre szélesebb palettát ölel át, amely az Esquivel fémjelezte easy listening és lounge és Cage avantgarde kísérleti zenéinek érintésével a punk rock és az elektronikus zenék határáig ér. Ezidáig két albumuk jelent meg, és számos válogatáslemezen szerepeltek. A közszolgálati Radio 3 a legjobb lengyel koncertzenekarnak választotta őket.

Mobil Klíma Iroda

Május 06. - Május 08.

A British Council pán-európai klímaprogramjával, a Challenge Europe nevű projekttel vesz részt az eseményen. Az  ún. klímanagykövetekből álló csapat immár harmadik éve dolgozik azon, hogy a klímavédelem kapcsán dialógusokat teremtsen, s a témát pozitívan kommunikálva érjen el változásokat. Most a gödöllői Klímairoda mobil változatát mutatják be, ami a fesztiválon belül is naponta különböző helyszíneken fog felbukkanni. A Mobil Klímairoda a karbontudatos zöld programok origója lesz az eseményen, és benne a fiatalok a legkülönfélébb programokkal várják az érdeklődőket: lesz áramfejlesztő bicikli, karbonlábnyom mérés, karbon totó, üzenőfal a jövő nemzedékének, karbontudatos uzsonna, és a vízlábnyom is előkerül egy izgalmas, interaktív foglalkozás keretein belül. Vidám színfoltnak ígérkeznek a rolleres mobil klímanagykövetek, és a kérdezz-felelek oszlop, ahol a világ nagy kérdéseire már másnapra választ kaphat a kíváncsi kérdező.

Nosfell
(Franciaország)
Sörgyár
Május 08. / 17:45 - 20:00

website
video
Rafinált zenei és nevettető program. A kabarészínészként nevet szerzett francia zenész már karrierje kezdetén olyan sztárok előtt lépett fel, mint a Red Hot Chili Peppers vagy a Pixies. A blues, a folk, a funk elemeiből és afrikai hatásokból megformált zenéje utóbbi albumával – amelyen például Josh Homme is közreműködött – inkább a rock felé mozdult el. A lemez mellé egy könyv (Le Lac aux Velies) is megjelent, amelyben a színpadon előadott szövegeket fejti ki bővebben. Igazi, vérprofi show-mant láthatunk, hallhatunk.

Parov Stelar & band
(Ausztria)
Nagyszínpad
Május 06. / 20:00

website
video
Dzsesszes táncos fesztiválkezdet egy régi ismerőssel. Az A38 Hajó egyik hazajáró buli mestere a linzi származású, ám a bécsi iskola hagyományait követő elektro-betyár délre is ellátogat a fesztivál alkalmából, és jó szokása szerint dallamos dzsessz-hangzásokat ötvöz füstös funkokkal és dubokkal, dinamikus groove-okkal. Valódi, táncos nu-jazz hangja veri fel a fesztivál nyitónapján a Mecseket. Parov Stelar, polgári nevén Marcus Füreder, azok közé tartozik, akik visszavitték a dzsesszt a táncparkettre. Számára a 2004-ben megjelent Rough Cuts című album jelentette számára az igazi áttörést, amely nyomán kiléphetett a nemzetközi színtérre. Számtalan lemez és remix alkotója, több mint 600 válogatás-albumon szerepelt már, kompozíciói pedig TV-műsorok és filmek zenéiként is hallhatók. Klub-kedvencből hirtelen lett a parti terek császára.

Péterfy Bori & Love Band
(Magyarország)
Nagyszínpad
Május 08. / 21:00 - 22:30

website
video
Magyar kacat-pop és nemzetek feletti acid-rock. A színésznőként az Európa hírű Krétakör társulat tagjaként megismert, de 2008 ősze óta a Nemzeti Színházat erősítő Péterfy Bori az egykori Amorf Ördögök tagjaival alapította meg Love Band nevű zenekarát. Már a Krétakör Színész Tánczenekar énekeseként is számos rajongóra tett szert, de a jelenlegi zenekara elsőként nyilvánosságra került dalaival és sajátos, direkt teátrális klipjeivel tovább növelte a fanklubot. A posztmodern díva népszerűsége még most is növekszik, ahogy egymás után hódítja meg a koncerttermek és fesztiválok közönségét. A Love Band eddig három pop-albumot jelentetett meg, amelyről nyilván sok ismerős számot fogunk hallani. Bori, aki saját bevallása szerint előző életében denevér volt, szereti vezényelni a közönségét is, instrukciókat ad a színpadról a mozgásra vonatkozóan, úgyhogy itt láb mozdulatlan nem marad.

Quimby
(Magyarország)
Nagyszínpad
Május 07. / 21:00 - 22:30

website
video
Kiss Tibit látni és meghalni, már csak ez a mondás járja nálunk a húszas-harmincas korosztály körében. Persze a magyar alternatív rock vezető és állandó fesztiválfellépő zenakara két frontemberes, és a lírai alkatú szövegíró mellett az egyben media-sztár Varga Líviusz benne a fő komédiás meg a magas fokozaton pörgő motor. Nem beszélve az éneklő vérprofi dobosról és Dodi trombitásról, a Magyar Miles Davisről, akinek a többiekkel együtt vannak már önálló projektjei is. A zenekar gyakori szereplője színházi előadásoknak, esztrád műsoroknak, más zenekarokkal vannak közös projektjeik, sőt, a cross-over jegyében már a magyar népzenébe is beírták magukat. Summa-summárum a lendületes alter- és rockszámokat, sanzonokat, Tom Waits-es hangulatú, folk motívumokkal is átszőtt slágereket játszó csapatot már családtagként fogadja a pécsi közönség is. Family together.

Rock Academy

Május 07. - Május 08.
website
A hollandiai Tilburg városában működő, 1999-ben alapított Rock Akadémia Európa első popzenei akadémiája. Az itt folyó nemzetközi színvonalú kurzusokon fiatal zenészek készülhetnek fel a professzionális popzenészi pályára. A négyéves képzésben előadóművészet, dalszerzés, produkciós és hangmérnöki tanulmányok, menedzsment és zenei oktatás szerepel. 2010-től kezdődően a Rock Akadémia vezető szerepet visz a holland popiparban, mint a könnyűzenei tehetséggondozás, tájékoztatás és kapcsolatépítés központja.

Az Akadémia képviseletében zenekarok (Double H, Marlon Penn, Kroons) lépnek fel, hogy ízelítőt adjanak a Tilburgben folyó minőségi oktatás eredményeiből.

Debrecenben működik Magyarország egyetlen egyesületi fenntartású zeneiskolája, a Rocksuli, ahol az érdeklődők - ma már több száz diák - magas szinten képzett tanároktól tanulhatják meg a rock- és popzene alapjait. A fesztiválon több zenekar is képviseli a modern szemléletű intézményt, a holland Akadémiával  a közelmúltban indult együttműködés első megnyilvánulásaként.
Slam.In
Teatr Bretoncaffe (Lengyelország)
Szabadtéri és rendhagyó helyszínek
Május 08. / 20:00

website
Tánc az utcán, a gangon vagy a gyárban. A lengyel Teatr Bretoncaffe alkotásaiban nagy leleménnyel kapcsolódik össze a kortárs tánc, a színészet, a szöveg és az élő zene. A lengyelek színházában a kifejezésnek ez a többféle módja soha sem vált szét igazán, ezt mutatja be nekünk a gyárszínház. A társulat Varsó egy átalakított gyárépületét választotta állandó játszóhelyéül, ugyanakkor gyakran hoz létre előadásokat rendhagyó városi helyszíneken, köztereken.

Social Design

Május 06. - Május 08.

website
A holland Studio Rocco Verdult a társas érintkezés tereit alakítja át esztétikailag izgalmas, újszerű módon, az adott helyszín kontextusához illeszkedve. A fesztiválon egy szalont hoznak létre, olyan dizájn alkalmazásával, ami a felhasznált elemeket a helyiek számára jól felismerhetővé teszi.

Solar Cinema

Május 06. - Május 08.

website
video
A holland Solar Cinema egy napenergiával működő mobil mozi és filmstúdió, amely bármilyen szabadtéri környezetben – vízparton, parkban, a belvárosban – könnyen üzembe helyezhető és akár órákon át működtethető. Amellett, hogy fiatal független filmesek alkotásait vetítik benne, rendszeresen együttműködik helyszínspecifikus audio-vizuális installációk és filmfesztiválok partnereként, de kisközösségek videóprojektjeiben is szakmai-technikai segítséget nyújt. Az izgalmas filmes műhely a fesztivál teljes időtartama alatt működik.

Sonido Del Principe & JD Umb
(Hollandia)
Sörgyár
Május 08. / 21:00 - 22:30

website
Indie Dj-k Hollandiából, akik keze nyomán materializálódik a bass generáció. Lesz itt funk, cumbia, bassline house, dub, grime, dub step, 2step, dancehall, afro beat és netovább. A lényeg, hogy kitornásszuk magunkat és közben jó sok folyadékot igyunk.

The Bambi Molesters
(Horvátország)
Nagyszínpad
Május 08. / 15:30 - 16:30

website
video
Ma sem lesz őzpörkölt vacsorára, Bambit békén hagyják, viszont óriásit bulizunk. Az atmoszférikus surf rock horvát képviselői közel másfél évtizede zenélnek együtt az 1960-as éveket idéző nosztalgia hullámain. Rendszeresen fellépnek Horvátországban és szerte Európában, gyakran a kultikus R.E.M. előzenekaraként. A jellegzetes hangzásban igyekeznek az eredetiséget, a patinát megőrizni, úgy, hogy közben zeneileg tovább tudjanak fejlődni. A nevük nem kifejezetten állatbarát, viszont megidézi a hetvenes évek punk korszakát és ezzel, mintegy a dadaista elődöknek is tiszteleg.

The Frame
Divadlo na Peróne (Szlovákia)
Szabadtéri és rendhagyó helyszínek
Május 07. / 17:00 - 18:00
Május 08. / 17:00 - 18:00

website
Üzenet a múltból egy utcaszínház keretében, avagy előhívjuk a kollektív európai népemlékezetet. Egy szórakozott család a harmincas évekből idetéved a mába, először ijedten, majd egyre érdeklődőbben és bátrabban veszik szemügyre a modern vívmányokat. Aztán egy régimódi fényképezőgép is előkerül a szlovák előadásban, hogy a rendkívüli kirándulást megörökítse. Mi is ott leszünk a fotón.

Családi programként is ajánljuk.

Vaterland
Andres Noormets (Észtország)
Központi színház tér
Május 07. / 19:00 - 20:15

Csak néztek az észtek, mikor lettek lettek. – hogy egy magyar kortárs klasszikust idézzünk. Humoros, abszurd észt önképet láthatunk ezúttal három észt színész és két zenész előadásában. A hazájában népszerű és a vájt szeműek által Európa szerte jól ismert drámaíró, rendező és színész, Andres Noormets legújabb darabjában finom öniróniával ábrázolja a szabálykövető, mégis kreatív, de némiképp „töredezett” emberekként saját hazája fiait.

Virgem Suta
(Portugália)
Sátor
Május 08. / 19:15 - 20:15

website
video
Gitárral jöttek, nem samplerekkel, és nem az információs szupersztádán, hanem a poros országúton jutottak el a hírnévig. Ez a dél-portugál csapat különlegessége, amely természetesen meghatározza zenei stílusát és habitusát. Kortárs popzene, ám magában hordja a portugál kisvárosi kocsmák, terek hangulatait. Egzotikus, de vidám, sőt önirónikus zenére számíthatunk tőlük és sok-sok táncra természetesen.

xxx_performances
xxx_group (Finnország)
Központi színház tér
Május 08. / 19:00
Szabadtéri és rendhagyó helyszínek
Május 07. / 08:00 - 21:00

website
A finn xxx_group meglepő multimediális színházi akciói, időnként provokatív megmozdulások formájában pezsdítik fel a várost. Képzeljük el, hogy egy csapat megvadult színészbe botlunk járókelőkként, ugyanakkor láthatjuk őket kivetítve a fesztivál területén. A párperces performance-ok szorosan kapcsolódnak a városhoz és annak mindennapi életéhez. Az aktív közösségformáló színház főszereplői tehát a pécsiek.

You Say Party! We Say Die!
(Kanada)
Sátor
Május 08. / 20:45 - 22:15

website
video
Sajnálattal közöljük, hogy a kanadai You Say Party! We Say Die! egy tagja a hétvégén, Vancouverben tartott koncertjük során összeesett és meghalt, így a zenekar lemondta minden tervezett európai koncertjét.

Zulu 9.30
(Spanyolország)
Sátor
Május 07. / 19:30 - 20:45

website
video
Nincs menekvés, itt bizony felizzik a táncparkett, amikor a húrokba csapnak és a három énekes ugrálni kezd a színpadon. Barcelona multikulti nyüzsgésében fogant ez a dancehall reggae, salsa és hip-hop csapat, amely még brazil tónusokkal és funk-futamokkal is színezi a dalait. A fúvósszekció az élő koncertek egyik motorja, de a kíméletlen ritmusalap mellett számos izgalmas ütőhangszer és dszesszes zongorajáték is szól a színpadon. A Zulu 9.30 neves európai fesztiválokon aratott hangos sikert, így várhatóan itt is kiváló lesz a hangulat és a tulajdonképpen a turnébuszban született Huellas című albumukról is hallhatunk majd úti-zenét.